Los Pózos de la Nieve de Cartagena

17-12-2020

Het Sierra Espuña Regional Park heeft een reeks van 25 sneeuwputten tussen de toppen. Gelegen op een hoogte van 1.400 meter op de noordelijke helling van del Morrón de Espuña, zijn de putten verdeeld in twee kernen die 500 meter uit elkaar liggen. Rond deze unieke constructies en bijna vier eeuwen lang was er een welvarende economische activiteit die varieerde van het verzamelen en opsluiten van sneeuw tot het daaropvolgende transport en marketing. 

Sneeuw is een product dat zeer gewaardeerd wordt door alle grote beschavingen die sinds de oudheid zijn ontstaan, met een therapeutisch gebruik en conservering van medicijnen in ziekenhuizen. Tijdens de zeventiende en achttiende eeuw leidde de economische pracht van het koninkrijk Murcia tot een toename van de vraag naar ijs, voornamelijk onder de high society, die het gebruikten om voedsel vers te houden, ijs te maken en drankjes te koelen. 

Van de 16e tot het einde van de 19e eeuw was de sneeuwhandel een bloeiende economische activiteit om de steden van het koninkrijk van ijs te voorzien. De zoektocht naar plaatsen om de koelkasten te lokaliseren, om in de winter sneeuw op te slaan, werd op verschillende punten in de regio uitgevoerd, ongetwijfeld in Sierra Espuña, waar het grootste aantal sneeuwputten werd gebouwd. De hoogte waarop ze zich bevonden, was een ideale plek om de sneeuw te verzamelen en te bewaren, maar het was een groot probleem aangezien ze erg ver van de dorpen en steden waren waar het ijs eindelijk zou stoppen. Rondom deze gebouwen werd een ingewikkelde infrastructuur aangelegd voor het transport en de handel van deze grondstof. Snelwegen en wegen werden door de berg geopend totdat ze hun eerste bestemming bereikten: de steden Totana en Alhama. Er werden huizen gebouwd voor de arbeiders en magazijnen om de gereedschappen op te slaan, en het gebied werd ontbost om graangewassen te planten. De sneeuwputten van Sierra Espuña werden gebouwd in de tweede helft van de 16e eeuw toen het gebruik van sneeuw gestandaardiseerd begon te worden. De eerste putten die werden gebouwd waren eigendom van de stad Murcia, die in totaal 8 putten en een kalkaanslag had. Zeker het bezoeken waard

Daarna volgde Cartagena, dat aan het einde van de 18e eeuw drie putten had. Naast deze twee steden bezaten Orihuela, die twee putten had, en Lorca, Mula en Alhama, waarvan elke stad één had, ook eigendommen. De kerkelijke instellingen en particulieren hadden eigendommen op sommige van deze ijsopslagplaatsen.

Zo had de Pía Memoria del Santísimo Sacramento van de Parochiekerk van Moratalla er een, die sneeuw leverde aan Cehegin, Caravaca en andere steden in het noordwesten van Murcia. Een andere put behoorde toe aan de Cabildo de la Santa Iglesia Catedral de Cartagena.

Wat betreft de privé-koelkasten, deze waren eigendom van mensen die in Totana en Alhama woonden.

Costa Calida 4 You doet vaak uitstapjes om de omgeving te verkennen. Dit is echt een aanrader. Het prachtige uitzicht over de vallei, de bergen, de stilte. Dan het vinden van de ijskelders, want sommigen liggen dicht bij elkaar, anderen zijn dan weer moeilijker te vinden.

Klik op de link  hieronder en beleef mee het avontuur in Sierra Espuña

https://www.youtube.com/watch?v=bS5M11lP_rs