Huisdieren emigreren naar Spanje

03-02-2021

Je gaat emigreren naar Spanje en wanneer mag je jouw hond , kat  of andere huisdieren meenemen?Invoeren van uw huisdier

Als u met uw huisdier naar Spanje emigreert, is het handig om te weten dat huisdieren vallen onder de vrijstelling van invoerbelasting (net zoals uw kleding, meubilair etc.). Houdt wel in gedachte dat als u dieren mee wilt nemen om te verkopen, hier wel belasting over dient te worden betaald. Let erop dat puppy's jonger dan drie maanden niet worden toegelaten in verband met inentingen.

Honden / katten / fretten:

 1. Ze moeten minstens 12 weken oud zijn, wanneer hij zijn eerste vaccinatie tegen hondsdolheid krijgt, die moet worden toegediend door een erkende dierenarts. Bovendien mag binnenkomst in Spanje niet plaatsvinden tot ten minste 21 dagen na voltooiing van het aanbevolen initiële vaccinatieprotocol.
 2. ter identificatie een microchip hebben of een duidelijk leesbare tatoeage hebben (voor 2011)
 3. een EU huisdierenpaspoort hebben (afgegeven door je dierenarts)
 4. ingeënt zijn tegen rabiës minstens 21 dagen vóór vertrek (dit moet in het paspoort vermeld staan)

Gevaarlijke honden in Spanje

Bepaalde hondenrassen vallen onder de regeling "gevaarlijke honden"; hiervoor geldt

 • vergunning aanvragen bij de Spaanse gemeente
 • aanlijn- en muilkorfplicht
  (regels verschillen per regio en gemeente)

Het bezit en de invoer van zogenaamde 'gevaarlijke rassen' in Spanje worden in elke gemeente en autonome gemeenschap anders geregeld. Sommige specifieke hondenrassen zijn verplicht om te allen tijde aan de lijn en een muilkorf te dragen, zoals Pitbull terriërs, Amerikaanse Staffordshireterriër, Rottweilers, Argentijnse dog, Fila Brasileiro, Tosa-Inu en Akita-Inu.

Je hond vervoeren met het vliegtuig naar Spanje

De meeste luchtvaartmaatschappijen laten zelfs de grootste honden op vakantie met je mee vliegen. Grote honden worden vervoerd in speciale kooien in een gedeelte met airconditioning in het ruim van het vliegtuig. Je moet de luchtvaartmaatschappij bellen om het ticket van je hond te boeken. Wees gewaarschuwd dat dierenboxen bij het laden en lossen af ​​en toe net zo ruw worden behandeld als andere bagage.


Kleine honden tot 8 kg kunnen in de cabine worden gelaten als er van tevoren een ticket is geboekt. Ze hebben een geschikte transportkooi nodig, die moet voldoen aan de specificaties van de luchtvaartmaatschappij. Je moet de kooi onder de stoel voor je leggen, tussen je benen. Tijdens het opstijgen en landen, en gedurende de gehele duur van de vlucht, moet je de kooi dichtlaten en andere passagiers niet storen.

Als je van plan bent om een ​​veerboot te nemen, bijvoorbeeld naar Mallorca, moet je van tevoren informeren over de regels voor het meenemen van honden. Honden mogen normaal niet in de auto blijven tijdens de overtocht, maar moeten zich in kooien of transportdozen op het dek of op een tussendek buiten het voertuig bevinden. Afhankelijk van de route, het type boot en het bedrijf, is dit 'dierendek' mogelijk niet toegankelijk tijdens de tocht.

Wat moet je nog meer weten over het meenemen van honden naar Spanje?

 • Je kunt maximaal 5 honden meenemen.
 • Honden jonger dan 15 weken oud kunnen Spanje niet binnen.
 • Wanneer je je hond meeneemt, moet je hondenpoepzakjes bij je hebben, anders kun je hoge boetes krijgen.
 • In Spanje is er een algemene verplichting om een ​​hondenriem of muilkorf in auto's te gebruiken. Als je aan het rijden bent, moet je van tevoren weten hoe je je hond in de auto aan de lijn moet houden.
 • In Spanje kunnen teken en luizen gevaarlijke ziektes overdragen. Het is daarom raadzaam om je huisdier voldoende bescherming te bieden tegen teken en ervoor te zorgen dat ze gevaccineerd zijn tegen bepaalde mediterrane ziekten zoals leishmaniasis.
 • Honden zijn in sommige hotels toegestaan, maar niet in veel. Het hangt vaak af van de grootte en het aantal honden. In restaurants zijn honden meestal niet toegestaan. Als het een kleine hond is, zullen sommige restaurants je helpen.
 • Honden zijn in veel gevallen niet toegestaan ​​in het openbaar vervoer. Op Spaanse treinen mogen ze soms mee, afhankelijk van de grootte van de hond. Honden zijn niet toegestaan ​​in openbare gebouwen en administratieve kantoren, tenzij het blindengeleidehonden zijn.

Dierenarts kliniek - La clínica veterinaria

 • In Spanje zijn veel dierenartspraktijken
 • Het is verstandig je huisdier in te schrijven bij een dierenarts in de eigen woonplaats
 • Kosten zijn vergelijkbaar met Nederland
 • Huisdieren worden niet standaard jaarlijks ingeënt

Andere huisdieren


Konijnen, kleine knaagdieren, vogels, vissen en amfibieën en reptielen.

Voor het niet-commercieel verkeer van deze dieren zijn geen algemeen geldende EU-eisen vastgesteld. In veel gevallen is een door de dierenarts afgegeven gezondheidsverklaring voldoende, maar soms moet u rekening houden met specifieke eisen per diersoort. 

Voor de juiste informatie kan u best contact opnemen met de ambassade van Spanje of informeert u bij uw dierenarts.