Goed nieuws, Spanje schaft mondmasker plicht af...

22-06-2021

Goed nieuws: Spanje beëindigt per volgende week zaterdag 26 juni de mondkapjesplicht. Vanaf die dag kun je het beschermende gezichtsmasker thuis laten als je de straat op gaat of de natuur in wilt. De beslissing werd gesteund door een tiental regio's.

© Else Beekman

Premier Pedro Sánchez verraste velen met zijn aankondiging die nog door de Ministerraad moet worden bevestigd. Maar nu de virusincidentie flink is verlaagd en de vaccinatiecampagne goed vordert is een mondkapje buiten overbodig geworden als mensen op voldoende afstand van elkaar blijven. Het besluit volgt op wekenlange druk vanuit een tiental autonome Spaanse regio's die deze stap wilden zetten, vooral met het vakantieseizoen voor de deur en geheel in lijn met een aantal omringende Europese landen.

Terug naar leven voor pandemie

'We komen elke dag dichter bij het gewone normaal', zei Sánchez in Barcelona tijdens de sluitingsceremonie van de zestiende editie van de Cercle d'Economia. Hij wilde met die woorden benadrukken dat we niet naar een 'nieuw normaal' gaan maar dat we terugkeren naar het leven van voor de pandemie.

De mondkapjesplicht stond beschreven in artikel 6 van de wet 2/2021 van 29 maart jl. Het dragen van een gezichtsmasker was verplicht zowel in binnen- als in buitenruimtes ongeacht of mensen de onderlinge veilige afstand tot elkaar konden bewaren tot het einde van de gezondheidsnoodtoestand kon worden afgekondigd op basis van de cijfers.

Komende donderdag houdt de Ministerraad een buitengewone spoedzitting om de mondkapjesplicht via de snelst mogelijke weg officieel te beëindigen: dat gebeurt via eenzelfde decreet als waarmee de plicht werd ingesteld. Dit hebben bronnen bij de regering gemeld tegen de krant El Periódico. De wijziging gaat per zaterdag 26 juni in en moet alleen nog gedurende de komende 30 dagen onderschreven worden door het parlement. Iets waar de regering dit keer geen moeite mee zal hebben. 

Update 25/06/2021

Concluderend zijn de vragen: wat kan er gedaan worden, wanneer en wanneer is het nodig om het masker te dragen. Dit zijn de sleutels tot hetgeen mag en niet mag:

In open ruimtes en met afstand

Er moet in principe aan twee voorwaarden worden voldaan om zonder masker te kunnen: zich in de open ruimte bevinden en minimaal anderhalve meter afstand houden. Als je in een groep gaat, kun je bovendien zonder, zolang je met partners gaat. Een element wordt behouden. Een masker zal niet worden gebruikt voor mensen die kunnen aantonen dat een of andere vorm van luchtwegaandoening of ziekte onverenigbaar is met het gebruik ervan.

Zo wordt het einde van het masker beleefd op straatniveau: "Het lijkt mij misschien haastig. Ik ga het natuurlijk niet afdoen"

Hoe zit het met gesloten ruimtes?

Ja of nee, u zult een mondkapje moeten dragen in gesloten ruimtes, inclusief bijvoorbeeld het openbaar vervoer en zelfs als u interpersoonlijke afstand kunt bewaren. In die zin dringt Health aan op de noodzaak om het masker altijd bij ons te dragen om het te gebruiken wanneer aan de voorwaarden is voldaan die het noodzakelijk maken.

Er is een uitzondering in verpleeghuizen: daar kun je zonder masker gaan in gesloten gemeenschappelijke ruimtes als meer dan 80% van de bewoners het volledige vaccinatieschema heeft , iets dat in de meeste gevallen zal worden gegeven gezien het vaccinatieniveau dat momenteel is in Spanje. Hetzelfde zal gebeuren op de werkplekken van essentiële professionals.

En bij de stranden, zwembaden en concerten?

Over het algemeen zijn de te volgen lijnen dezelfde als wereldwijd: afstand en open lucht. Met andere woorden, in het geval van concerten kunnen maskers achterwege blijven als je ze zittend bijwoont en anderhalve meter intermenselijke afstand houdt. Als ze bij het publiek staan, zullen ze het masker moeten opzetten.

Aan de andere kant kun je op stranden, zwembaden en parken het masker niet gebruiken zolang je afstand houdt en natuurlijk tijdens het baden . In een groep, als je met partners gaat, is het ook niet nodig, maar je zult je toevlucht moeten nemen als je niet met onze metgezellen samenwoont. Dit geldt ook voor het beoefenen van teamsporten.

Wat zijn de boetes voor het niet naleven?

Het gebruik van het masker zal vanaf deze zaterdag veel lakser zijn, en het is ieders vrijheid om het te blijven dragen of alleen te gebruiken in afdwingbare gevallen. Maar let op: als je je niet houdt aan de door Health goedgekeurde regelgeving, staan ​​er boetes op. Net als voorheen zullen de boetes voor het niet dragen van een masker wanneer nodig 100 euro bedragen.

Verschillen tussen autonome gemeenschappen

Hoewel de maatregel over het algemeen positief is ontvangen, vertonen de autonome gemeenschappen onderlinge verschillen. Andalusië heeft de hoogste cumulatieve incidentie en raadt daarom het gebruik ervan aan, terwijl de Gemeenschap van Madrid kritiek heeft geuit dat de regering geen consensus heeft gezocht bij de goedkeuring van de nieuwe maatregelen. Anderen, zoals het geval is in Catalonië, willen de mogelijkheid behouden om het verplichte karakter van het masker opnieuw op te leggen als de pandemie opnieuw optreedt.

"We worden geconfronteerd met een voorzichtige maatregel, die geleidelijk en geleidelijk zal worden uitgevoerd, waardoor we deze niet mogen nemen in die buitenruimten waar transmissie bijna niet bestaat. Het is een maatregel die ons in dezelfde omstandigheden plaatst als de buurlanden dat ze de maatregel uitvoeren om hun verplichte gebruik flexibeler te maken, en het is een maatregel die ons voorzichtig dichter bij de normaliteit brengt en die ons ook een collectieve allergie bezorgt, "legde Darias uit.


Bron: 20 minutos : https://www.20minutos.es/noticia/4742299/0/claves-adios-mascarilla-condiciones-distancia-multas-covid/