Geschiedenis van Murcia

22-05-2022

Murcia is een stad gesticht in 831 door Abd-Al-Rahman II in een bevoorrechte enclave, in het centrum van de Segura River Valley

De muur eromheen geeft een goed idee van het belang dat het in de Arabische tijd bereikte, waarvan sommige overblijfselen nog steeds zichtbaar zijn in verschillende delen van de stad, die 15 m hoog was en 95 torens had. Een belang dat ook duidelijk is in de talrijke archeologische vondsten, zoals die van een vorstelijk type gemaakt in het Convento de las Claras, tegenwoordig het Santa Clara-museum .


De christelijke stad heeft ook een diepe stempel gedrukt op de stedelijke uitstraling van Murcia. Dus twee van de belangrijkste verkeersaders , La Platería en La Trapería, zijn nog steeds getuige van de intense vakbondsactiviteit die plaatsvond in de stad. Maar het zal van de s zijn. XVII, en vooral van de XVIII, wanneer Murcia een stedelijke pracht bereikt die ertoe zal leiden dat het zich buiten zijn muren uitbreidt. Dit zal het moment zijn waarop de talrijke kerken, meestal barokke, die het hele stedelijke weefsel kenmerken, zullen verrijzen. Tempels zoals die van La Merced, San Miguel , Santa Ana, Las Claras, Santo Domingo, Santa Eulalia of San Juan de Dios , die een belangrijk picturaal en sculpturaal erfgoed verenigen met hun artistieke architecturen , met werken waaronder die van Francisco staan uit Salzillo.

Santa Clara Museum

Avenida Alfonso X, 1
30001 MURCIA
Telefoon: 968 27 23 98
E-mail: museumsregiondemurcia@carm.es
www.museosregiondemurcia.es


De naam Murcia heeft een controversiële oorsprong. Volgens Francisco Cascales zou de naam kunnen verwijzen naar de Romeinse godin Myrtia door de mirte-struiken die langs de oever van de rivier de Segura staan. Het was een hypothese waarover gediscussieerd is. Historische studies concluderen dat ze als goddelijk omschreven werd. Murcia is een naam van Latijnse oorsprong en waarschijnlijk afkomstig van Myrtéa of Murtea ("plaats van mirte" of "plaats waar mirte groeien"), dat mettertijd vervormd werd tot Mursiya (de eerste gedocumenteerde naam die in de islamitische periode voor de stad Murcia werd gebruikt) de Arabische aanpassing van het Latijnse, reeds bestaande, woord. Volgens Bienvenido Mascaray (taalkundige en historicus) komt de naam van het Iberische m-ur-zia, wat betekend "water dat je doorweekt of nat maakt.

Het gebruik van de naam, heden ten dagen, definieert ook het huidige gebied dat zijn oorsprong had in het Taifa koninkrijk van Murcia, dat op verschillende tijdstippen in de 11e, 12e en 13e eeuw bestond als politieke entiteit dat later, na de reconquista, de basis vormde voor het christelijke Koninkrijk van Murcia dat zijn eigen territoriale bevoegdheden had, en de daarbij horende eigen instelling. Dit duurde voort tot 1833.

Na de provinciale bestuurlijke hervorming begon men in dat jaar met de vormgeving van de oorspronkelijke regio Murcia door de provincies Albacete en Murcia samen te voegen.

In 1978 richtte men de Consejo Regional de Murcia (Regionale Raad van Murcia) als pre-autonome entiteit tot het Statuut van Autonomie van de regio Murcia werd goedgekeurd, waarbij de provincie Murcia in 1982 de autonomie werd toegekend met de officiële naam, Comunidad Autónoma de la Región de Murcia


Kerk van San Miguel Arcángel

Calle San Miguel, 1
30005 MURCIA
Telefoon: 968 28 22 67
E-mail: admon@diocesisdecartagena.org
www.diocesisdecartagena.org


MUSEO ARQUEOLÓGICO DE MURCIA

Av. Alfonso X "el Sabio", 7
30008 MURCIA
Teléfono: 968 23 46 02
Email: museosregiondemurcia@carm.es
www.museosregiondemurcia.es